Arhivalija mjeseca

Arhivalija mjeseca

U ožujku, mjesecu žena (8.3. – Dan žena), donosimo 5 plakata 6 poznatih Splićanki koje su obilježile povijest našega grada.

Udruga “Domine” iz Splita, organizacija za promicanje ženskih prava koja djeluje u Splitu od 2002. g. s ciljem osnaživanja žena i promicanja ravnopravnosti žena i muškaraca, organizirala je 2007. g. izložbu “Žene Splita i Dalmacije – ženski vremeplov” koja obuhvaća portrete 15 znamenitih žena iz prošlosti Dalmacije i grada Splita – od Priske i Valerije do naših suvremenica poput Asje Kisić, Cate Dujšin, Ane Roje i dr. U sklopu Zbirke plakata u Državnom arhivu u Splitu sačuvano je 12/15 plakata te je izabrano 5 plakata, skenirano i umanjeno kako bismo mogli na malom prostoru prikazati barem dio izvanredne izložbe. Izabrani su plakati Priske i Valerije, Dike Marjanović-Radica, Anke Berus, Ane Roje i Asje Kisić. Dodana je također i fotografija svjetski poznate balerine Ane Roje iz Zbirke fotografija te kuharica Dike Marjanović-Radica iz 1976. g.

Kako bismo i mi dali naš obol u promicanju ženskih prava u gradu u kojem postoji tek nekoliko ulica koje nose imena poznatih žena donosimo vam barem mali prikaz iz mnogobrojne galerije ženskih likova s naših prostora koje su ostavile značajan “timbar” ovom gradu i državi.

HR-DAST-196 Zbirka plakata

HR DAST-193 Zbirka fotografija

Državni arhiv u Splitu

 

Odabrala: Vendi Ganza Marušić, arhivistica specijalistica

4. ožujka 2021.|
Skip to content