Arhivalija mjeseca

Arhivalija mjeseca

Dvojezični Pravilnik i unutarnji postupnik Zaklonice i radionice Zavoda Martinis Marchi / Statuto e regolamento interno della pia casa d’ industria e ricovero fondazione Martinis Marchi di Spalato izdalo je povjerenstvo Javne dobrotvornosti u Splitu, 2. prosinca 1877. godine, potpisao ga je predsjednik povjerenstva biskup Marko Kalogjera, a odobrio Zemaljski odbor u Zadru 15. prosinca 1877. godine. (Marina Grgičević, Sumarni inventar fonda Javna dobrotvornost u Splitu)

 

„Hodieća pripisana zaklonjenikom jest sliedeća:

Za muškiće, zimi kapa, doguzić, prsluk i gaće od svite jednake masti, kao i vunena odvratnica, a ljeti kapa od platna ili slamni strijač, doguzić, prsluk i gaće iz prugana platna, kao i platnena ovratnica.

Za ženske, zimi mahrama od bumbaka na glavi, a druga okolo vrata, doguzić, nadkošulja i suknja jednake masti, kao i preljača iz prugana mrka platna; ljeti, mahrama od bumbaka oko vrata, doguzić, nadkošulja, brnjica iz prugana platna kao i preljača mrke boje.“ (Primanje djece u Zavod Martinis Marchi, citirano iz Unutarnjeg postupnika)

 

HR-DAST-87 Javna dobrotvornost u Splitu / Beneficenza pubblica di Spalato 1807.-1946.

 

Odabrala Vesna Rimac, viša arhivistica

30. srpnja 2021.|
Skip to content