Arhivalija mjeseca

Arhivalija mjeseca

Povodom 111. godišnjice osnutka NK “Hajduk” donosimo dio gradiva

Osobnog fonda Vicka Krstulovića, HR-DAST-526.

U pivnici u Fleků, osnovanoj davne 1499. godine u Pragu, četiri hrvatska studenta (Fabijan Kaliterna, Lucijan Stella, Ivan Šakić i Vjekoslav Ivanišević)  su 1911. godine osnovali nogometni klub Hajduk Split. Znali su da je nogomet popularan sport u Splitu i koliko dobro njihovi prijatelji igraju te su nakon gledanja utakmice između Slavije i Sparte odlučili službeno osnovati prvi profesionalni nogometni klub iz Splita. Klub je uspješno reigistriran kod austrijskih vlasti 13.2. 1911. godine. Osnivači kluba su dizajnirali i prvi grb, koji su časne sestre iz splitskog samostana šivale i dijelile navijačima. Budući da je grb nosio nacionalna obilježja crveno-bijelih kockica, austrijske vlasti nisu bile previše oduševljene. Grb je ipak bio dopušten jer su Habsburzi smatrali kako je postojanje nogometnog kluba koristan način za treniranje vojnika. 

Josip Mihaljević, 13. veljače 2018., Vremeplov, www.mirovina.hr

Za arhivaliju mjeseca iz Osobnog fonda Vicka Krstulovića odabrano je:

  • 2 fotografije s utakmice Hajduk Crvena zvezda (2:1), 29.10.1950.g.
  • tekst pjesme-koračnice “Mi igrači smo Hajduka” posvećene “Hajduku” prigodom četrdesetogodišnjice (Riječi: Čatipović-Luligarg, Glazba: L.B. Luligarg); pismo autora glazbe L.B. Luligarga Vicku Krstuloviću iz 1952.; sastav pobjedničke ekipe “Hajduka” završne utakmice državnog prvenstva odigrane u Zagrebu 22.6.1952.g.
  • plaketa s grbom “Hajduka” u kutiji iz 1951.g.

 

Krstulović, Vicko hrvatski političar (Split, 27. IV. 1905 – Split, 28. IX. 1988). Od 1922. član KPJ, 1939. izabran za političkog sekretara Pokrajinskoga komiteta KPJ za Dalmaciju, od 1940. član Centralnog komiteta KPH i Centralnog komiteta KPJ; uhićivan i zatvaran. U ljeto 1941. bio je jedan od organizatora antifašističkog pokreta u Dalmaciji, a potom zapovjednik Štaba IV. operativne zone (1942) i zapovjednik IX. dalmatinske divizije (1943), sekretar Oblasnoga komiteta KPH za Dalmaciju, vijećnik AVNOJ-a i ZAVNOH-a. Nakon rata obnašao je visoke političke dužnosti: bio je zastupnik u Saboru i Saveznoj skupštini, ministar u republičkoj i saveznoj vladi, predsjednik Prezidija Sabora NRH (1952–53) te član Centralnog komiteta SKH i Centralnog komiteta SKJ. Zauzimao se za jadransku orijentaciju Jugoslavije i Hrvatske.

Krstulović, Vicko. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021       

              

Vicko Krstulović bio je doživotni počasni predsjednik NK »Hajduk«. 

Veći dio Vickove biblioteke čuva se u Povijesnom arhivu u Beogradu, dio ostavštine, s pretežno   osobnim predmetima, u osobnom fondu Državnog arhiva u Splitu, a izjave se čuvaju u HDA (fond HR-HDA-1372 Memoarsko gradivo sudionika revolucionarnog i radničkog pokreta). Velik dio gradiva čuva se u Hooverovom institutu za rat, revoluciju i mir u Stanfordu, Kalifornija, SAD.

 

Odabrala: Vendi Ganza Marušić, arhivistica specijalistica

 

4. veljače 2022.|
Skip to content