Arhivalija mjeseca

Arhivalija mjeseca

Kao najava izložbe koja će biti otvorena u Državnom arhivu u Splitu 10. listopada 2023. (trajat će do 22. prosinca. 2023. g.) pod nazivom Velo misto, a mali svit” u sklopu koje će dio izložbe biti posvećen replici Bajamontijeve fontane napravljene u svrhu snimanja serije “Velo misto” izlažemo fotografije i razglednice originalne Bajamontijeve fontane (1890.-1925. g.) iz serije fotografija Zbirke Anatolija Kudrjavceva, HR DAST 685.1

Predstavljamo također dvije skice originalne fontane iz Osobnog fonda Družeić Milorad – Split, HR DAST 521. Milorad Družeić, splitski  arhitekt i urbanist (1911.-1997. g.).

Monumentalna česma u narodu prozvana Bajamontuša (Bajamontijeva fontana)

izgrađena je na inicijativu načelnika dr. Antonija Bajamontija kada je 1880. godine, u      njegovoj zadnjoj godini mandata, od građana i kolektiva prikupljeno 20 000 forinti za njenu izgradnju.  

Prema modelu padovanskog kipara Luigija Ceccona izrađena je u klesarskoj radio-nici F. Dall’Ara e comp u Milanu kao simbol dolaska pitke vode iz rijeke Jadro u grad Split. Zbog spleta okolnosti voda je u ovoj fontani službeno potekla tek 4. prosinca 1890. godine te ju je otkrio tadašnji gradonačelnik Splita Gajo Bulat. Fontana koja se nalazila na dnu Rive, ispred Prokurativa i crkve sv. Frane srušena je 1947. godine te se od tada do danas vode žestoke polemike oko povratka fontane.

 

Odabrala Vendi Ganza Marušić, arhivistica specijalistica

6. rujna 2023.|
Skip to content