ICARUS – 4.dani ICARUSA u Hrvatskoj & EURBICA konferencija, 14.-16. ožujka 2018., Split-Trogir

4. dani ICARUS-a u Hrvatskoj i EURBICA konferencija
14. – 16. ožujka 2018., Trogir

Europski arhivski krajolik: u potrazi za novim obzorima

ICARUS Hrvatska i Državni arhiv u Splitu organizirali su 4. dane ICARUS-a u Hrvatskoj. Međunarodna konferencija s nazivom Europski arhivski krajolik: u potrazi za novim obzorima, okupila je oko 150 sudionika iz 20 europskih zemalja, trajala je od 14. do 16. ožujka 2018.

Jezici konferencije bili su engleski i hrvatski. Konferencija je otvorena pozdravnim riječima predsjednice ICARUS Hrvatska Vlatke Lemić, predsjednice EURBICA-e Deborah Jenkins, ravnateljice Državnog arhiva u Splitu Marine Grgičević i predsjednika ICARUS-a Thomasa Aignera. Tijekom tri dana konferencije moglo se čuti čak 57 zanimljivih predavanja i radionica podijeljenih u nekoliko sekcija.

Prvog dana su održana predavanja po sljedećim temama: Arhivi u digitalnom svijetu; Europski arhivski projekti, programi i aktivnosti – pogled iznutra; Predstavljanje Međunarodnog arhivskog vijeća (ICA). Posebno se predstavio partner konferencije- EURBICA (European Branch of International Council on Archives) te digitalne platforme Monasterium, Topotheque, Matricula i European Flagship projekt Time Machine.

Nakon predavanja sudionici su imali organizirani izlet u Split s razgledanjem Dioklecijanove palače, Etnografskog muzeja i Hrvatskog pomorskog muzeja. Na kraju ove splitske šetnje, dočekali su nas domaćini iz Državnog arhiva u Splitu, gdje su sudionici posebno upoznati s arhivskim gradivom, odnosno Zbirkom matičnih knjiga te Arhivom mapa za Istru i Dalmaciju. Večer je završila ugodnim druženjem, klapskom pjesmom i domjenkom u prostorijama Arhiva.

Drugi dan su održani: Seminar o upravljanju arhivskim gradivom u hitnim situacijama; Zajednička informacijska infrastruktura – Parterstva i suradnje; Zaštita, suradnja i pristup zajedničkoj arhivskoj baštini; AKM – umrežavanje i interoperabilnost; Radionica o Europskom arhivskom portalu.

Nakon predavanja drugog radnog dana sudionici konferencije su posjetili novosagrađenu zgradu pismohrane Splitsko-dalmatinske županije u Dicmu, grad Sinj s organiziranim razgledanjem arhiva i knjižnice Franjevačkog samostana te Muzej sinjske alke. Dan je završio svečanom večerom u Hrvacama.
Posljednjeg dana konferencije se govorilo i raspravljalo o ovim temama: Iskustva i pristupi digitalizaciji; Bogatstvo i raznolikost arhivskoga gradiva; Pisana baština, IT i kreativne industrije – nove mogućnosti; Partnerstva i suradnje s lokalnim zajednicama.

Nakon zadnjeg bloka predavanja organiziran je obilazak trogirskih spomenika svjetske kulturne baštine.

Na kraju ovog kratkog prikaza konferencije, Državni arhiv u Splitu i ICARUS Hrvatska posebno zahvaljuju svim suradnicima i sponzorima:
ICARUS, co:op, EURBICA, Hrvatski državni arhiv, Hrvatski pomorski muzej Split, Etnografski muzej Split, Turistička zajednica Split, Muzej sinjske alke, Splitsko-dalmatinska županija, Fina, Arcanum, Čistoća Split, Primat logistika, N.L. Sistem, Akvarij, Kartonaža Vlašić, Pimpinella, Hotel Medena.

Skip to content